Kapor obyčajný (Cyprinus carpio)
patrí do čeľade kaprovité.Je to asi naša najznámejšia sladkovodná ryba. Pôvodom ryba z Číny sa v 13. až 15. storočí dostala do Európy, kde sa začala využívať v rybnikárstve. Už v minulosti sa vo veľkom začala šľachtiť v Českej republike, kde dodnes jeho chov tvorí najpodstatnejšiu produkciu sladkovodných rýb v akvakultúre.
„POHOŘELICKÝ KAPR", chránené označenie pôvodu - CHOP
Veľmi významné ocenenie chráneného označenia pôvodu v rámci celej EÚ dosiahol práve tento kapor. Proces schvaľovania trval niekoľko rokov (2004-2007). Takéto označenie môže získať iba výnimočný a kvalitný produkt, ktorého výroba je úzko spätá ako s danou oblasťou, tak i bohatou tradíciou.
„Pohořelický kapr″ má výborné rastové vlastnosti. Rybia svalovina vyniká pevnou konzistenciou, ružovou až červenou farbou, čerstvou rybacou vôňou a jemnou typickou chuťou.
Pre produkciu medzilíniových hybridov kapra je ako jedno z rodičovských plemien využívaný aj Pohořelický lysec, ktorý je zaradený do génových zdrojov ČR.
Vzhľadom k tomu, že chov kapra je založený na využití prirodzenej potravy iba s doplnkovým prikrmovaním kvalitnými obilninami z miestnych zdrojov, je Pohořelický kapor bioproduktom s veľmi vysokou kulinárskou aj konzumnou hodnotou. Spotrebiteľ tak získava v Pohořelickom kaprovi nielen záruku pôvodu, ale aj garanciu vysokej kvality výrobku ako v chuti, tak vo výživovej hodnote.
Spôsob úpravy
Tým, že sa tento kapor sádkuje v čistej vode má za následok to, že je bez bahennej chuti. Nemusíte ho vôbec máčať pred tepelnou úpravou v mlieku ako je u nás zvykom.
Recept na Kaprie hranolčeky
Postup prípravy receptu: Filety z kapra nakrájajte na dlhšie tenké kúsky. Takto pripravené hranolčeky kaprieho mäsa osoľte, potrite lisovaným cesnakom, korením a sójovou omáčkou a nechajte ich odležať. Hranolky obaľte v zmesi hladkej múky, papriky a škrobovej múčky. Vyprážajte v rozpálenom oleji. Usmažené hranolky necháme odkvapkať v site a podávame. Je vhodné doplniť pokrm o omáčkou, napríklad kyslou smotanou s chrenom.
Ingrediencie: 10 g soľ; paprika - sladká; cesnak; mletá rasca; zázvor - mletý; 30 g sójová omáčka; 50 g hladká múka; 30 g škrobová múčka; 200 ml olej; 600 g rybie file z kapra
Chladený produkt skladujte pri teplote 0-2°C
Trvanlivosť
Trvanlivosť od dátumu výroby sú 4 dni.
Alergény
Ryby a výrobky z nich.
Zloženie
Kapor obyčajný (Cyprinus carpio)
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.