Losos atlantický (Salmo salar)
patrí do čeľade lososovitých. Najväčším producentom v Európe je Nórsko, ktoré patrí aj k najväčším svetovým výrobcom.
Spôsob úpravy
Losos sa dá upravovať všetkými spôsobmi. Svalovina je jemná s vysokým podielom tuku,preto je obľúbený na grilovanie.
Recept na šťavnatého lososa
Na plech položte papier na pečenie. Porcie lososa položte kožou na papier a vložte do zahriatej rúry na 57°C . Pozor! Lososa nesoľte, nekoreňte. Len čistú svalovinu. Pri tejto teplote pečte 1 hodinu.
K lososovi pridajte skaramelizovanú zeleninu. Ako na to? Do zapekacej nádoby nasypte hrubozrnnú soľ cca 1 cm. Na soľ položte poumývanú a osušenú mrkvu a petržlen (nie ošúpanú). Rúru nastavíte na 200°C. Nádobu vložíte do rúry a pečiete cca 2 hod. Keď zelenina začne černať, vyberte nádobu z rúry. Potom zeleninu oškrabte, rozmixujte a zahustite maslom. Na tanier dáte lososa pokvapete limetkou,pridáte pyré zo zeleniny a pár varených zemiakov.
Tatarák z lososa je skutočná delikatesa.
Lososová fileta s kožou - nožom naškrabať na jemno
Kapari – zelené guličky /kvetné púčiky/ nasekať
Soľ
Korenie
Dijonská horčica
Worchester
Kečup
Citrónová šťava
Podávame na hriankach z bagety alebo bieleho pečiva.
Čerstvý chladený produkt skladujte pri teplote 0-2°C
Trvanlivosť
Trvanlivosť od dátumu výroby je 5 dní.
Alergény
Ryby a výrobky z nich.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.