Treska škvrnitá /pravá/ (Gadus morhua)
Patrí do čeľade treskovitých, ktorá zahŕňa okolo 150 druhov. Je to dravá morská ryba, lovená v Severovýchodnom Atlantiku. Patrí medzi najchutnejšie treskovité ryby. Skrei /nórsky/ kráľovská treska, sa označuje ryba lovená v januári až apríli, kedy je najchutnejšia a je vyhľadávaná najlepšími reštauráciami.
Spôsob úpravy
Treska má delikátnu bielu svalovinu s nízkym obsahom tuku. Upravuje sa všetkými spôsobmi, najmä zapekaním. Chutí aj klasicky vyprážaná.
Recept na zapekanú tresku
Zapekaciu nádobu potrite maslom. Vložte porcie tresky, trochu posoľte a posypte kmínom. Okolo tresky pridajte nakrájané huby s cesnakom a dajte zapiecť pri cca 175°C. Po 12 minútach polejte huby rozšľahaným vajíčkom do ktorého pridáte pol. lyžicu smotany. Necháte chvíľu v rúre a môžete podávať.
Skladovanie
Skladujte pri teplote 0-2°C
Trvanlivosť
Obvyklá trvanlivosť od dátumu doručenia je 4 dni.
Alergény
Ryby a výrobky z nich.
Zloženie
Treska škvrnitá (Gadus morhua)
Nutričné hodnoty na 100g výrobku
Energia 332 kJ/79 kcal, Tuky 1 g, z toho nasýtené mastné kyseliny < 0,1 g, Sacharidy 0 g, z toho cukry 0 g, Bielkoviny 18 g, Soľ 0,17 g, Energia 332 kJ/79 kcal, Tuky 1 g, z toho nasýtené mastné kyseliny < 0,1 g, Sacharidy 0 g, z toho cukry 0 g, Bielkoviny 18 g, Soľ 0,17 g, Referenčný príjem priemernej dospelej osoby (8400kJ/2000kcal)
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.