Pstruh dúhový (Oncorhynchus mykiss)
Táto u nás najpredávanejšia lososovitá ryba, ktorá je dostupná počas celého roku, bola pôvodne privezená do Európy z USA koncom 19. storočia. Zo zoologického hľadiska je príbuzná Tichomorským lososom. Je schopná žiť v sladkých vodách ako aj v mori. V svojej domovine môže dorásť až do váhy 24 kg. Voči prostrediu je odolnejšia ako pstruh potočný, sivoň alebo lipeň. U nás v prírode sa vyskytuje vďaka vysadzovaniu z akvakultúrnych zariadení, kde sa umelo vytiera. Optimálna teplota pre chov je 14°C – 17°C . Vydrží však na rozdiel od pstruha potočného aj teploty nad 20°C.
Nakoľko je to mäsožravá ryba, potrebuje potravu bohatú na živočíšne proteíny. Vyliahnutá mlaď sa začína po spotrebovaní žĺtkového váčku / prvotná zásoba živín po vyliahnutí/ živiť zoo planktónom. Postupne prechádza na väčšiu potravu ako je bentos a neskôr až na vodný hmyz a malé rybky.
Chov pstruha dúhového na Slovensku predstavuje najvýznamnejší farmový odchov zo všetkých rýb chovaných u nás. Hlavným producentom na svete je Chile. V Európe to je najmä Taliansko, Francúzsko, Dánsko, Nemecko, Španielsko a Turecko.
Z kulinárskeho hľadiska si myslím, že najvyššiu kvalitu majú práve naše, slovenské pstruhy. Je to najmä z týchto dôvodov:
- kvôli klimatickým podmienkam, pstruhy sú dlhšie chované / až 14 mesiacov/ . V zime sú rybníky zamrznuté, ryby sa kŕmia iba záchovnou dávkou , preto je svalovina pevnejšia.
- ryby sú chované na najčistejších riekach a potokoch , svalovina vyniká svojou typickou chuťou.
Veľmi chutné sú aj pstruhy chované pod Alpami, z Talianska, Francúzska a Nemecka. Najmenej kvalitné považujem pstruhy z Turecka. Sú však lacnejšie.
Zo športového rybolovu je stredobodom najmä pre muškárov a lov prívlačou. Zvlášť na väčších riekach sa prejavuje dobrou bojovnosťou a pri dĺžkach ryby nad 50 cm jej zdolávanie patrí k najkrajším zážitkom rybára.
Spôsob úpravy
Používa sa na pečenie, zapekanie, varenie a údenie.
Recept na Grilovaný filet zo pstruha s pečenou cviklou, krúpami, malinovým humusom a maslovou omáčkou
Chladený produkt skladujte pri teplote 0-2°C
Trvanlivosť
Trvanlivosť od dátumu výroby je 7 dní.
Alergény
Ryby a výrobky z nich.
Zloženie
Pstruh dúhový (Oncorhynchus mykiss)
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.