Pražma kráľovská čistená (Sparus aurata)
Latinsky Sparus Aurata znamená zlatý pás, ktorý má medzi očami a je charakteristický pre pražmu. Bežne dorastá do 50 cm a hmotnosť je cca 2 kg. Žije pri pobreží v hĺbke do 150 m. Pražma sa vyskytuje v Stredozemnom a Severnom mori, v Atlantiku od Škadinávie po Senegal. Vyhľadáva skalnaté alebo piesčité dno, často sa však vyskytuje na rozhraní piesku a tráv. Vytiera sa v hlbších vodách od októbra do decembra. Je hermafrodit, liahne sa ako samec a po 2-3 rokoch sa premieňajú na samice. Je to prevažne dravá ryba, ktorá sa živý hlavne kôrovcami a lastúrnikmi.
Je najrozšírenejším druhom chovaným v akvakultúre. Chovajú sa v pobrežných lagúnach najmä v Grécku ktoré je aj najväčším vývozcom. Ďalšími významnými producentami je Španielsko,Turecko a Taliansko. Chovom sa začína zaoberať aj Chorvátsko.
Spôsob úpravy
Z kulinárskeho hľadiska patrí medzi veľmi chutné ryby. Svalovina je bielej farby, pevnej a jemnej konzistencie. Je šťavnatejšia a preto vhodná najmä na grilovanie a pečenie. Nie je najvhodnejšia na varenie. Varením je svalovina suchá a stráca sa typická chuť pražmy.
Recept
Očistenú rybu posoľte, potrite olivovým olejom a zalejte pomarančovou šťavou. Nechajte 35-50 min odstáť. Takto marinovanú rybu môžte grilovať alebo piecť na panvičke. Pomaranč skaramelizuje a vytvorí jemnú chrumkavú krustu. Zvyšnou marinádou môžete poliať takto pripravenú rybu.
Skladovanie
Skladujte pri teplote 0-2°C
Trvanlivosť
Obvyklá trvanlivosť od dátumu doručenia je 2 dni.
Alergény
Ryby a výrobky z nich
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.