Makrela obyčajná pitvaná (Scomber scombrus)
Patrí do čeľade makrelovitých. Je to dravá morská ryba, lovená v Atlantickom oceáne aj v Stredozemnom mori. Patrí do skupiny rýb z najvyšším obsahom 3 omega nenasýtených mastných kyselín. Na rozdiel od väčšiny mrazených makrel ktoré sú určené najmä na údenie/obsahujú až 22% tuku/ ktorý oxiduje a na rybe tvorí žlté fľaky a makrele dodáva výraznú, niekedy až nahorklú chuť. Naša čerstvá makrela obsahuje cca 10-14% tuku. "Makrelová"chuť je výrazne potlačená.
Spôsob úpravy
Makrela je výborná grilovaná ale aj pečená. Pri grilovaní ju stačí len posoliť a potrieť olivovým olejom.
Recept na zapekanú makrelu
Zapekaciu nádobu potrite olivovým olejom.Vložte cca 1 cm vrstvu nahrubo nakrájanej cibule,prekryte nakrájanými rajčinami. Na túto vrstvu položte očistenú makrelu,pridajte trochu kmínu a pokvapte olejom. Nechajte zapiecť pri 180°c.
Skladovanie
Skladujte pri teplote 0-2°C
Trvanlivosť
Obvyklá trvanlivosť od dátumu doručenia je 2 dni.
Alergény
Ryby a výrobky z nich
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.