Do zdravej výživy kojencov a batoliat ryby patria.
Ryby sú veľmi dôležitou súčasťou zdravej výživy. Okrem dobre známeho vysokého obsahu Omega – 3 nenasýtených mastných kyselín, dôležitých pre správny neurologický vývoj mozgu, taktiež zraku a vývin duševných schopností. Sú nositeľom celej rady prvkov a stopových prvkov najmä zinku železa, selénu, jódu, fluóru atď.
Ryby by sa mali vo výžive objavovať až po 6 mesiaci života. Určite nie skôr.
Ryby musia byť veľmi čerstvé. Tak ako aj ostatné potraviny môžu aj ryby obsahovať škodlivé látky. Záleží to od množstva škodlivých látok v lokalite kde ryby žijú a od spôsobu života rýb. Najviac cudzorodých látok obsahujú dlhoveké ryby a najmä dravé ryby, ktoré sú na vrchole potravného reťazca. Z cudzorodých látok sa vo svalovine rýb vyskytuje najmä methylortuť. Pre dospelého človeka sú však v bežných dávkach prakticky neškodné.
Pre kojencov sú zo začiatku najvhodnejšie ryby s malým prípadne stredným obsahom tuku. Sem patrí zo sladkovodných rýb najmä pstruh alebo kapor, z morských rýb treska pravá, losos, platesa, morský jazyk alebo morský čert.
Spôsob úpravy
V 6 až 7 mesiaci sa môžu podávať obyčajne na obed. Do zmesi zeleniny pridáme 2 kávovélyžičky /cca 10g/ varenej ryby bez kosti a dobre to rozmixujeme. Obsah dáme do kojeneckej fľašky, neskôr kŕmime lyžičkou.
V 7-8 mesiaci dávku zvyšujeme na 4 kávové lyžičky /cca 20 g/ .Do jedálnička môžeme pridať aj čerstvú tresku tmavú.
Údené ryby určite vylučujeme z jedálnička.
V 9 mesiaci až 1 rok denná dávka rybieho mäsa by nemala prekračovať 20 g. Postupne rybu podávame po malých kúskoch.
V 1 – 3 roku : v 1 roku denná dávka je 20 g, v 2 roku 30 g a v 3 roku 40-50 g.
Ryby varíme na pare, alebo v slabom vývare zo zeleniny, soľ pri varení vylúčime, podávame so zeleninou.
Určite nevhodné ryby pre deti do 3 rokov:
Šťuka, zubáč, veľké druhy makrel, žraloky, veľké tuniaky, mečúne.
Rybie prsty, obaľované filé, ryby smažené, solené , údené a marinované.
Všetky rôzne úpravy a rybie konzervy, ktoré obsahujú rôzne konzervanty.